MaxW640imageVersiondefaultAR-140829459-254x169Hoewel de film alweer een tijdje online is kun je hier vanuit de ogen van Captcha! toch nog een verslag lezen achteraf.

Theeb is een klassiek avonturenverhaal, afgespeeld in de Eerste Wereldoorlog en gaat over twee broers die deel uitmaken van een Bedouin stam, in een vergeten hoekje van het Ottomaanse Rijk (een gebied dat nu deel uitmaakt van het noorden van Saoedi-Arabië).
De oudste jongen, Hussein, probeert na de dood van hun vader, zijn broertje Theeb (het Arabische woord voor wolf) over de Bedouin manier van het leven te leren. Hun leven wordt onderbroken door de komst van een Britse legerofficier en zijn gids, die op een mysterieuze missie is.

Een verhaal uit Arabië 1916; afgespeeld in de Arabische woestijn, wat de waarheid van de Wadi Rum in Jordanië vertelt – de kracht van een kind en de schoonheid van de cultuur van de bedoeïenen, die niet alleen overleven binnen hun agressieve milieu, maar zich blijven ontwikkelen en je blijven verbazen.

Gregoire Verweijen (gespecialiseerd in Visual Effects) van Captcha! wordt door producer Rupert Lloyd benadert om mee te werken aan de speelfilm ‘Theeb’.
Wolfgang Thaler is de cameraman en koos ervoor om te schieten op 16mm film, niet alleen omdat het er geweldig uitziet, maar ook vanwege de barre weersomstandigheden van het Jordaanse woestijnzand. Regisseur Naji Abu Nowar gebruikt echte bedoeïenen voor zijn film. Hij leerde elk klein detail van hun verhalen en tradities die in deze epische debuut speelfilm zijn opgenomen, een verhaal dat je van het begin tot het eind meesleept.

10593115_782946875094660_3506807127183043226_nWereldpremière in ‘La Biennale di Venezia’..

Theeb ging op 27 augustus 2014 in première op het Filmfestival van Venetië. Gregoire werd uitgenodigd om de première bij te wonen en reisde naar Venetië om de cast en crew te ontmoeten. Na afloop van de film barstte het publiek 10 minuten lang uit in een staande ovatie.
De première was magisch en voor die nacht behoorde Venetië tot de Bedoeïenen. Abu Naji Nowar, de directeur werd bekroond voor zijn inspanningen met de Orizzonti award, voor beste director.

Nog meer prijzen..

Dit was nog maar het begin, de film heeft daarna nog vijf prijzen gewonnen. Zo won Naji Abu Nowar twee prijzen op het Abu Dhabi Film Festival; de FIPRESCI prijs voor beste verhaal en de New Horizons Competition voor beste film van de Arab World. Op het international Film festival won hij de juryprijs voor beste cinematografie en artistieke leiding. Op Camerimage de prijs voor best regiedebuut en op het Miami film festival de Jordan Alexander Kressler scenarioschrijf Award.

Dit sterke verhaal is het zeker waard om eens te zien.