De lucht klaart op, het begint licht te worden. Langzaam wordt het strand met de boten zichtbaar.

Hierna verschijnt er een blauwe lucht, prachtig helder zeewater en een aantal mensen op het strand.
Na een tijdje vervaagt het beeld weer en op een gegeven moment is er een zonsondergang in de verte te zien.
Langzaam verdwijnen de mensen van het strand, het wordt steeds donkerder, totdat de boten niet meer te zien zijn.

Nog niet zo lang geleden ging InnerVisions, het bedrijf van Menno van Otten, een samenwerking aan met reclamebureau CONSPIRACYSINC, Samsung Nederland en Panorama Mesdag. Dit deden zij om samen het grootste levende schilderij ter wereld te maken: een levensechte bewerking op het beroemde Panorama Mesdag.

In dit levende schilderij zien wij in zes minuten tijd, vier jaargetijden aan ons voorbij trekken. Deze worden weergeven op verschillende tijdstippen van de dag en met uiteenlopende weertypen.
Het werk wordt op 14 enorme 88″ inch schermen in een hoek van 360-graden vertoond, deze beelden laten bezoekers opgaan in de plek waar Mesdag in 1881 veel tijd heeft doorgebracht om te komen tot zijn Panorama.
Anno 2015 zien en ervaren we wat Mesdag toentertijd zag, uitkijkend over het Scheveningen en Den Haag van weleer.

Richard Raaphorst heeft in een aantal maanden de huidige Mesdag digitaal over geschilderd in 4 lichtsituaties. Ruud Kouwenberg, producer van Studio Whoohoo! heeft de bewegende elementen toegevoegd. Barry Clarke, colorist van Captcha! schildert met licht en heeft al eerder met Menno samengewerkt aan levende schilderijen. Zo is er een levend schilderij gemaakt van: ‘Girl Reading a Letter at an Open Window’, een schilderij uit 1658 gemaakt door Vermeer. Bij dit schilderij is er gezorgd voor het juiste licht en schaduw, want ook het zonlicht verandert constant.

In de industriële bakkerijen genaamd: BBrood hangt een levend schilderij van ‘het Melkmeisje’ van Vermeer, ook bij dit levende schilderij was Barry verantwoordelijk voor het kleuren met licht. Barry heeft al ruim 15 jaar lang ervaring met de DaVinci Resolve en dat is te zien aan zijn werk. Ook voor Mesdag was de samenwerking weer geslaagd!

Bekijk de trailer

Locaties

Het Panaroma is vanaf nu te zien op onderstaande locaties:

WAAGPLEIN | GRONINGEN | 18th DECEMBER – 27th DECEMBER
Groningen, de stad en de provincie, hebben Hendrik Willem Mesdag gevormd tot de man die het bekendste panorama van Nederland schilderde, het Panorama Mesdag. Waagplain, Groningen
Open between 10:00 – 17:00* 18th December – 27th December (* Op 18 december open vanaf 15:30)

ARTZUID | AMSTERDAM | 31st AUGUST – 4th SEPTEMBER
Through a unique collaboration with Artzuid, Moving Mesdag will be open to the public, a whole week long.
Museumplein, Amsterdam, 1071 DJ
Open between 11:00 – 22:00 31st August – 4th September

UITMARKT | AMSTERDAM | 28th AUGUST – 30TH AUGUST
The Uitmarkt is the national opening of the new cultural season. Moving Mesdag will have a prominent position right on top of the pond before the Rijksmuseum on the Museumplein in Amsterdam.
Museumplein, Amsterdam, 1071 DJ
Open between 11:00 – 22:00 28th August – 30th August

SAIL 2015 | AMSTERDAM | 19th AUGUST – 23rd AUGUST
SAIL Amsterdam is home to the biggest nautical event in Europe with tall ships from around the world. It is also the biggest public event in The Netherlands. During SAIL Moving Mesdag will be part of ‘The Green Ocean’, situated at the NDSM-werf.
NDSM-Plein, Amsterdam, 1033 WB
Open between 11:00 – 22:00 19th August – 23rd August